Roman - I mossa dold

”Skogen stilla, utan rörelse, utan ljudet av fåglar, utan vind som får grenverken att bilda ljud i trädkronorna.
Tystnaden.
Den fick henne att vakna. Den, mer än de två korta smällarna. Hon ryckte till och blev med ens klarvaken. Hon lyssnade intensivt. Försökte komma på vad det var, det som nu var annorlunda.
Hon reste sig och började gå. Vände hela tiden på huvudet. Försökte se sig om, vartannat, vart tredje steg. Jagad. Skräcken grep tag i henne, oväntat och med våldsam kraft. Den övervann henne och fick henne att rusa blind mellan träden med det tysta hela tiden ringande i öronen.”

Recensioner

Recension i VLT 20 okt 2005

Spännande sidvändare

"... Det som gör I mossa dold så intressant är författarens val att berätta historien på. Hon låter i omgångar läsaren följa händelseförloppet genom de olika huvudpersonernas upplevelser och tankar. Det gäller såväl tiden före dödsskjutningen, som under den ödesdigra jaktdagen som veckorna därefter. Detta upplägg ger en fascinerande bild av händelsen, samt den stämning som råder mellan personerna, och de andra som lever i den lilla byn. Man tvingas hela tiden dra egna slutsatser och har man i ett kapitel fattat sympati för en av de inblandade omkullkastas det snart i ett senare och till slut vet man inte vem man ska hoppas på.

I mossa dold är kort sagt en lysande debut, som engagerar och underhåller och som kapitel efter kapitel bjuder på nya överraskningar. Det var länge sedan jag sträckläste en bok som jag gjorde med denna, och som jag till slut slog ihop med ett belåtet leende på mina läppar. Bravo, Margaretha Persson Henkel!"

Per Tviksta, VLT

 

Recension i Piteå-tidningen 22 nov 2005

Lovande debut om hemsk älgjakt

"Margareta Persson Henkel är uppvuxen i Jämtland och Västmanland. Sedan flera år tillbaka bor hon i Stockholm. Kanske har hennes uppväxtmiljö färgat och bidragit till handlingen i hennes debutroman "I mossa dold". En kriminalroman där intrigen spinner kring en tragisk händelse under en älgjakt.

Tre män, två vana jägare och den inbjudne prästen, befinner sig i ett älgtorn när de plötsligt uppfattar att en älg kommer, skotten brinner av, men träffar en ung pojke. I stället för att kontakta polisen beslutar de sig för att gräva ner honom och med det inleds ett trauma som inte lämnar någon av de inblandade opåverkade.

Det här är ingen förutsägbar kriminalroman, händelserna är koncentrerade till hur tragiken i skogen påverkar jägarna och hur deras liv förvandlas för gott när ingenting kan ställas till rätta.

En bok att greppa nu under sena höstkvällar, läsvärd med bra berättarteknik. Det är bara att hoppas att Margareta Persson Henkel som till vardags arbetar som systemvetare, snart begåvar oss med en ny bok. Debuten "I mossa dold" lovar mycket för framtiden."

Tommy Norin

 

VLT 19 dec 2005

Tre deckare i nordisk miljö

"... I mossa dold (ord&visor förlag) Älgjakt i Norrland. Tre män i ett jakttorn. ett skott går av. En kropp faller död i mossan - men inte någon älg utan en liten bärplockande pojke. Det är startskottet (!) på denna debutdeckare av "årets rookie" Margaretha Persson Henkel, uppväxt i bland annat Västmanland. Historien är ovanligt berättad. Finurligt, begåvat, brilliant. och upplösningen är skickligt paketerad."

Julklappstips i VLT 19 dec 2005